לעבור את החג בשלום
חג פסח הקרב סוחף אותנו לימי חופש כמעט מוחלטים ולפרץ רגשות של חגיגיות, משפחתיות ומסורתיות. כל אלה גוררים אחריהם ארוחות משפחתיות גדושות ודשנות, פיקניקים, מנגלים בחיק הטבע, ארוחות במסעדות, אירוחים והתארחויות.
איילת נדיב דיאטנית קלינית M.Sc, מנהלת מחלקת הדיאטה ברשת סטודיו C מוסרת טיפים שימושיים שיעזרו לעבור בכל זאת את תקופת החגים ללא קילוגרמים עודפים:
• לתכנן את הארוחה. כדאי לתכנן את העדפותינו הקולינאריות, לבדוק את המבחר ולוותר על מאכלים פחות אטרקטיביים. השתדלו לבחור מראש כמויות קטנות, זה בהחלט מספק את הקיבה. שאר האכילה לרוב היא מתוך “עיניים גדולות”.
• המנעו מלהגיע לארוחות החג או לכל ארוחה חגיגית אחרת כשאתם מורעבים. לעיתים הארוחה מתעכבת ורמות הרעב הולכות ומתגברות ולכן בארוחה עצמה אנו אוכלים בצורה מוגזמת וללא שליטה. רצוי לאכול פרי או חטיף קטן שעתיים לפני הארוחה.
• שמרו על” כלל האחד”. ארוחת חג מכילה הרבה מאד אפשרויות שנועדו לקלוע לטעמם של סועדים רבים. מראש הגדירו שלא תאכלו מהכל, התמקדו בדברים המיוחדים באמת ואכלו פריט אחד מכל דבר, שכן מאכלי פסח הם עתירי קלוריות: קניידלך כ- 160 קלוריות, גפילטע פיש כ- 250 קלוריות, פרוסת בקר כ- 300 קלוריות.
• לאכול לאט ולהאריך ככל האפשר את זמן הארוחה. ידוע זה מכבר כי רק לאחר 20 דקות מתחילת האכילה אנו חשים תחושת שובע. רבים מאתנו אוכלים מאד מהר ואחרי 20 דקות כמעט והסתיימה הארוחה. נסו להניח את המזלג בין ביס לביס, לדבר ולשתות מים.
• לעזור למארחת להגיש ולפנות. עבודות כמו הגשה, פינוי ושטיפת כלים יחסכו שהייה גדולה סביב השולחן המהווה לעיתים מכשול להתמודדות מתמשכת מול האוכל.
• להימנע משתיית משקאות מתוקים. משקאות מתוקים כמו גם מיצי פירות מכילים בין 100-150 קלוריות לכוס. מים או משקאות דיאטטיים מכילים בין 0-1 קלוריות לכל הבקבוק. כוס יין אדום למשל, מכילה כ-70 קלוריות, מומלץ להסתפק בכוס אחת לכל הארוחה.
• בחרו לקינוח סלט פירות , לפתן פירות, או גלידת שרבט. מנה כזו יכולה להיות כמחצית הקלוריות ממנת עוגה \מוס או כל קינוח אחר עתיר קלוריות.
• אם בכל זאת היתה ארוחה עתירת קלוריות נסו להפחית בארוחה האחרת. מראש יעדו את החג לאכילת 2 ארוחות בלבד, עם פרי או יוגורט כארוחת ביניים קטנה. בארוחה הנוספת נסו להפחית בפחמימה ובשומן ולאכול רק סלט+ גבינה או סלט +ביצה או קערת מרק לדוגמא.
• לשמור על פעילות גופנית (גם בין ארוחה לארוחה…). חשוב לנצל כל שעה פנויה וכל יום של חופש לבצע פעילות גופנית, לטיולים משפחתיים או להליכה במסלולים.
את הפסקות האוכל במהלך הטיול מומלץ לקיים בפיקניקים (במקום אכילה במסעדה או במזללה) , הרבה ירקות ופירות ומינימום של ממתקים. השתייה המומלצת היא מים או משקאות דיאטטיים.
חשוב לנצל את הימים שבין החגים בכדי להוריד את מאות הגרמים שהצטברו. לעיתים, המשך האכילה גם לסיום החג, היא היא הבעייה האמיתית הגוררת איתה המשך עלייה מיותרת במשקל, ומקשה עלינו מאד את החזרה לשיגרה.