דיאטה ותזונה

מיתוסים בתזונה

  • מיתוס: אפשר לדלג על ארוחת הבוקר כדי לחסוך קלוריות
    לא נכון. ארוחת הבוקר היא הארוחה החשובה ביותר ביום. כיוון שגוף האדם מתעורר ממצב של צום, יש צורך באנרגיה מיידית למען המשך תפקוד תקין. אנשים שלא אוכלים בבוקר נוטים לאכול יתר על המידה בארוחת הצהריים.
  • מיתוס: יש להפריד בין פחמימות וחלבונים בארוחה
    לא נכון. כל אב מזון מפורק ומתעכל באזורים שונים של מערכת העיכול. המזונות בטבע מופיעים כתערובת של אבות מזון. כך, למשל, החלב עבור כולנו הוא חלבון, אך יש בו כמות לא מבוטלת של פחמימות ושומנים. כך שלמעשה לא ניתן להפריד בין אבות מזון. בנוסף, לא נעשה אף מחקר מדעי שהוכיח את אמיתותה של דעה זו.
  • מיתוס: כל אחד חייב לצרוך תוספי ויטמינים
    לא נכון. כאשר התזונה מאוזנת וכוללת כמות קלוריות מספקת ומורכבת ממגוון עשיר של פירות, ירקות, דגן מלא, מוצרי חלב, ובשרים, אין צורך בתוספי ויטמינים.
  • מיתוס: במקרים רבים תפריט התזונה איננו מכיל את המגוון הרצוי ולכן כדאי להוסיף מולטי ויטמין לתפריט.
    עבור אוכלוסיות מיוחדות כמו נשים בהריון או לסובלים מליקויים תזונתיים יש המלצות ספציפיות לויטמינים ו/או מינרלים מסוימים.
  • מיתוס: אסור לשתות בסמוך לארוחה כי זה מדלל את מיצי העיכול.
    לא נכון. המיתוס נשען על הרעיון ששתיה בסמוך לארוחה גורמת למיהול של מיצי העיכול ולכן מקטינה את אפקטיביות העיכול. לטענה זו אין שחר מכיוון שמערכת העיכול מפרישה כמויות גדולות פי כמה מהנחוץ לעיכול עצמו. לכן גם אם מתרחש מיהול כזה הוא לא פוגע באיכות פעולת מערכת העיכול.
  • מיתוס: כמות הסוכר בלימון שונה מכמות הסוכר בפירות אחרים
    לא נכון. בלימון ישנה, פחות או יותר, כמות סוכר זהה לכמות הסוכר בכל פרי אחר, למרות שהוא מכיל כמות גדולה של חומצת לימון המטשטשת את מתיקות הסוכר שבו.
  • מיתוס: פירות הדר הם המזון העשיר ביותר בויטמין C
    נכון חלקית. זה נכון שבפירות הדר יש ויטמין C, אבל יש מזונות שעשירים הרבה יותר בוויטמין זה, כמו פלפל אדום, קיווי, תות-שדה, ברוקולי ועוד
  • מיתוס: מיץ טבעי ניתן לשתות באופן חופשי וללא הגבלה
    לא נכון. כוס מיץ טבעי יכולה להכיל כמות קלורית של שלוש מנות פרי. תמיד עדיף לשתות מים. ומים ניתן גם לשתות ללא כל הגבלה ובלי חשבון.
  • מיתוס: פחמימות משמינות
    לא נכון. גופנו צריך פחמימות כמקור אנרגיה לפעילויות שונות, אם נמנע מגופנו פחמימות למשך זמן ארוך, חוסר בפחמימות עלול להוביל למצב של עייפות. שילוב פחמימות בצורה מתונה בתזונה לא יגרום לעליה במשקל. מומלץ להקפיד על פחמימות דלות שומן כמו אורז, פסטה, תפוחי אדמה ולחם ולהמנע מפחמימות עתירות שומן כדוגמת בורקסים ועוגות למינהין.
  • מיתוס: הדבר הראשון שנמנע ממנו בדיאטה הוא לחם
    לא נכון. מבחינה קלורית, בפרוסת לחם רגיל יש כ-70 קלוריות ואילו באומצה אחת יש כ-400 קלוריות (בערך שש פרוסות לחם). מה שמשמין בלחם הוא הממרח. הלחם חשוב לגופנו כמקור מצוין לפחמימות מורכבות. כמו כל מזון אחר, יש לשים לב לכמות כללית סבירה וכן מומלץ לצרוך לחם מדגנים מלאים.
  • מיתוס: טוסט או צנים מכילים פחות קלוריות מלחם רגיל
    לא נכון. כאשר אנו הופכים את הלחם הטרי לטוסט, המרכיב היחידי הנעלם ממנו הוא המים. המים מטבעם הם נטולי קלוריות, ולכן אין זה משנה אם אוכלים לחם טרי או צנים
  • מיתוס: אכילת ביצים תגרום לעליה בכולסטרול
    לא נכון. מחקרים מראים כי אכילה של ביצה אחת ביום לא גורמת לעליה ברמת הכולסטרול, כמו כן חשוב לדעת כי הביצה היא מקור מעולה למרכיבי מזון חיוניים. המיתוס הזה נגרם בגלל שחלמון הביצה הוא בין המזונות העשירים ביותר בכולסטרול.
  • מיתוס: הבשר המומלץ ביותר לאכילה הוא בשר עוף, וכדאי להימנע מבשר אדום.
    לא בהכרח. בשר בקר נחשב שנים רבות לבשר שמן, עשיר בשומן רווי וכולסטרול. העובדה שבשר בקר נמצא בקצה פירמידת המזונות הים תיכונית, רק תמכה במחשבה שבשר בקר כדאי לאכול לעתים רחוקות. מסתבר שלא כל השומן בבקר הוא שומן מזיק, 45% ממנו הוא שומן חד בלתי רווי – כמו זה שנמצא בשמן זית וכן שהערכים התזונתיים של הבשר תלויים בנתח בו בחרנו.נתחים קדמיים כמו אנטריקוט, צוואר, צלעות וכתף הם נתחים שמנים למדי, אבל הנתחים האחוריים כמו סינטה, צ’אק, כף וויסברטן (מה שקרוי היום נתחי פרימיום), מכילים פחות שומן מאשר בעוף.
    במה שנוגע לשומן בבשר בקר, זה מאוד פשוט – השומן נראה בבירור. הרבה סיבים לבנים – זה נתח שמן.
  • מיתוס: אם המוצר הוא טבעי הוא אוטומטית בריא
    לא בהכרח נכון. גם סוכר וקפה הם טבעיים אך לא ממש נחשבים מזונות של בריאות.
  • מיתוס: ויטמין D, החיוני לספיגת הסידן, אינו חסר בישראל כי הוא נוצר בהשפעת השמש.
    לא נכון. ויטמין D אכן נוצר גם בהשפעת חשיפה לשמש, אולם בכדי לספוג אותו מהשמש נחוצות 10 דקות יומיות של חשיפה לשמש כדי לייצר ויטמין D יש אוכלוסיות שלמות שלא זוכות לחשיפה ולכן בשנים האחרונות נמצא שמחסור בו אינו כה נדיר גם בישראל.
    כיום ידוע שוויטמין D אינו חשוב רק למניעת אוסטיאופורוזיס, אלא גם להיבטים אחרים של הבריאות כמו מניעת סרטן המעי הגס ואפילו לבריאות השן.

נכתב ע”י איילת נדיב דיאטנית קלינית sc.M מנהלת מחלקת הדיאטה ברשת סטודיו c

מאמרים שיכולים לעניין אותך

תפריט נגישות

X