דיאטה ותזונה

מיתוסים נפוצים על חלב ומוצריו

הדיאטנית טליה לביא, יועצת של חברת “תנובה” עושה סדר בבלגן, מפריכה את המיתוסים ומציגה את העובדות המדעיות, מתוך כבוד והערכה לכל דיעה ואמונה ולאלו האוחזים בה.

תזונה עשירה בפירות, ירקות ומוצרי חלב דלי שומן מורידה את לחץ הדם
נכון
התפריט האידיאלי, כפי שנמצא במחקרים רבים, הוא זה העשיר בפירות וירקות ובמוצרי חלב דלי-שומן. זוהי כיום התזונה המומלצת לאנשים בריאים למניעת לחץ דם גבוה ולאנשים עם לחץ דם גבוה, בתוספת הפחתה של מלח.

אוכלים מוצרי חלב – יורדים יותר במשקל
נכון
מפתיע? התגלית התחילה ממחקר אחד, שבעקבותיו נעשו עוד עשרות, שמבססים את הקשר בין צריכת חלב להפחתת משקל ורובם מצביעים על אותה מגמה: אנשים שצורכים מספיק סידן, יורדים יותר במשקל, בדיאטה עם אותה תכולה קלורית!!!
יותר מכך, בתפריט המכיל כמות נאותה של סידן, יעילות הירידה במשקל גבוהה יותר כשמקור הסידן הוא ממוצרי חלב לעומת תוסף סידן. כיצד מסבירים זאת?
הסידן הוא אמנם המרכיב המרכזי בחלב אשר משפיע על שריפת השומן, אך חוברים אליו רכיבים נוספים המצויים בחלב, המגבירים את האפקטיביות של שריפת השומן.

סידן ממוצרי חלב דלי שומן אינו נספג בגוף
לא נכון
מאין נולדה אמונה זו? סביר להניח שמתוך ההבנה שספיגת הסידן במערכת העיכול מתרחשת בעזרתו האדיבה של ויטמין D. מכיון שויטמין זה הוא מסיס בשומן, רמתו נמצאת בפרופורציה לכמות השומן במוצרי החלב, אם החלב דל שומן-אין בו ויטמין D ולכן הסידן לא נספג. עד כאן הנחה הגיונית, אך לא נכונה.
המקור העיקרי לויטמין D אינו המזון. הוא נוצר בגופנו בהשפעת הקרניים האולטרא-סגוליות של השמש. תפקידו המרכזי בגוף הוא אכן לסייע לסידן להיספג במערכת העיכול, אך הוא מגיע לשם דרך הדם ולא דרך האוכל.
לכן, נוכחותו של ויטמין D בתאי המעי אינה קשורה לקבלתו במזון באותו הזמן, כלומר אין צורך לקבל אותו יחד עם הסידן במזון. יש לנו ויטמין D בגוף, גם אם אכלנו מזון שהכיל ויטמין D בארוחה קודמת או ביום אחר, או לחילופין ייצרנו את הויטמין בגופנו בהשפעת השמש.

חלב ומוצריו הם המקור הטוב ביותר לויטמין B12
נכון
חלב זה לא רק סידן… החלב הוא מקור מצוין לויטמינים. B12 הוא הבולט שביניהם… נכון שחשבנו שהוא נמצא רק בבשר? בחלב ומוצריו יש יותר מאשר בעוף, והוא גם זמין יותר לגוף!!!
כוס חלב אחת מספקת כ- 30% מהכמות היומית המומלצת למבוגרים ועד כ- 60% מהכמות המומלצת לילדים.

ספיגת הסידן משקדים/שומשום/תרד טובה יותר מאשר מחלב
לא נכון
סידן ממקור צמחי נטמע בגוף ביעילות נמוכה יותר מאשר סידן ממוצרי חלב (יוצאי דופן הם כרוב וברוקולי). מס’ גורמים המצויים במזון הצמחי מפריעים לספיגה, העיקריים הם חומצה פיטית וחומצה אוקסאלית שקושרות את הסידן ומונעות ממנו להיכנס לגוף דרך מערכת העיכול והוא מופרש מהגוף כפסולת. עד כדי כך שסידן מתרד נספג בשיעור של כ- 5% בלבד.
יתר על כן, כמעט בלתי אפשרי לקבל את כמות הסידן היומית הנדרשת מאכילת מזונות צמחיים בלבד.
ועוד משהו חשוב – בישול / אפיה לא משנים את כמות הסידן במזון ולא פוגעים בספיגתו בגוף!

מומלץ לצרוך 3 מנות של מוצרי חלב כל יום
נכון
שלוש מנות ליום זוהי הכמות המומלצת ע”י כל ארגוני התזונה בארץ ובעולם.
איך מגדירים מנה?
חלב/משקה חלב – 1 כוס
יוגורט/לבן/מעדן – 1 גביע
גבינה צהובה דלת שומן – 1 פרוסה
גבינה רכה/קוטג’ – 3 כפות

תכננו את הארוחות כך, שמגוון מוצרי חלב יספקו את הכמות המומלצת.
ואל תשכחו “לספור” את החלב שבקפה!

מאמרים שיכולים לעניין אותך

תפריט נגישות

X