דיאטה ותזונה

משפחה בדילמה: מה קורה כאשר בן משפחה אחד עושה דיאטה והשאר לא

משפחה על השולחן

מה קורה כאשר אחד מבני המשפחה רוצה לנהל אורח חיים בריא ופעיל, בעוד השאר מעדיפים לאכול כרצונם? אילו קשיים מתעוררים במשפחה כזאת וכיצד אפשר לגשר על הפערים? שני ששון, דיאטנית קלינית ברשת סטודיו סי, משיבה לכל השאלות

עיצרו לרגע ובחנו את המשפחה שלכם/ן: האם כל בני המשפחה נוהגים לאכול את אותם מזונות? האם חלק מבצעים פעילות גופנית וחלק לא? האם מישהו מבני המשפחה סובל מעודף משקל משמעותי?

לפעמים, אכילה נכונה ומאוזנת במשפחה מיושמת בעקבות רצון של אחד מבני המשפחה להשיל ממשקלו. לעתים יכול אותו בן משפחה למצוא את עצמו לבד בתהליך, בעוד שאר חברי המשפחה אינם מקפידים על תזונה בריאה ועל אורח חיים המשלב פעילות גופנית.

במקרה האחרון, עשויים להתעורר קשיים רבים במשפחה, ובהם:

  • קושי לנהל ארוחות משפחתיות משותפות.
  • תחושות לא נעימות של ביקורתיות בין בני המשפחה המנהלים אורח חיים שונה זה מזה.
  • קושי של בן המשפחה השומר על אורח חיים בריא להתמיד בתהליך לאורך זמן.
  • תופעה של “שני מטבחים” – זה שבו הכל מותר וזה שבו הכל אסור. מצב זה עשוי ליצור קיצוניות והתבצרות של בן המשפחה שהתחיל בתהליך שינוי התזונה שלו, עד כדי כך שהוא עשוי לפתח הפרעת אכילה הקרויה אורתורקסיה.

האם כדאי “לכפות” תפריט בריא גם על בני המשפחה שאינם מקפידים במיוחד על המזון שהם אוכלים?  

כפייה בדרך כלל תעורר התנגדות ותגרום לריחוק ולהתבצרות בעמדות קיצוניות. החלטתם/ן לשמור על אורח בריא? נהדר. אולם, אין סיבה שתכריזו בקול גדול כי מה שאתן בחרתם הוא הטוב ביותר.

היו אנשים של מעשים ולא של מילים, שמשו דוגמה אישית, עשו מה שמרגיש לכם ולגופכם טוב, התאמנו, איכלו מסודר, איכלו פירות וירקות והעיקר – תיהנו מהתחושה הטובה שאתם מקבלים בתהליך.

אם תאמינו בדרככם בלי לדבר עליה יותר מדי, סביר להניח כי בני משפחתכם יגלו התעניינות וסקרנות, וייתכן כי בהמשך אף יתחברו לדרך שלכם וירצו בעצמם לשנות את אורח החיים שלהם לבריא יותר.

איך מנהלים ארוחות משפחתיות במשפחה כזאת?

כדי להפוך את הארוחה לסיטואציה נעימה ולא לשדה קרב תוכלו לפעול בכמה מוקדים:

  • החליטו מבעוד מועד על התפריט שיהיה בארוחה. כדאי להגיע לעמק השווה וברוח טובה – מה כל אחד מהצדדים רוצה שיהיה על השולחן, על מה אינכם מוכנים לוותר והאם כדאי לוותר על מזון זה או אחר. בהקשר זה, כדאי לזכור כי ככל שיש יותר אפשרויות, כך קשה יותר לבחור. לכן רצוי להסתפק בבחירה של 5-4 מאכלים.
  • קיבעו כי בכל ארוחה יהיו ירקות על השולחן – מבושלים או טריים.
  • זיכרו כי חשיפה היא גורם קריטי לאכילה בריאה: ככל שתיחשפו ליותר ירקות, פירות, פחמימות מקמח מלא, חלבון איכותי ועוד, תוכלו להשפיע ולגרום לבני משפחתכם לאכול מזונות אלה גם בלי לדבר על כך בכלל. על החשיפה להיות ממושכת, לפחות כמה חודשים ולפעמים אף שנים. היו סבלניים, בסוף זה יצליח.

עד כמה חשובה האכילה במסגרת המשפחתית? מאוד, כפי שנמצא במחקר שפורסם ב-2018 במגזין ELSEVIER . במסגרת המחקר נבחנה השאלה האם הסביבה שבה אוכלים הילדים משפיעה על התזונה שלהם.

במחקר נבדקו סוגים שונים של משפחות, ובהן משפחות שחבריהן בעלי השכלה גבוהה, משפחות שחבריהן אינם בעלי השכלה גבוהה, משפחות שבהן ההורים והילדים מצויים בטווח משקלים רחב, כולל השמנה, ועוד.

על אף השונות הרבה בין המשפחות, נמצא כי התזונה של ילדים שאכלו בפורום משפחתי בבית, ללא קשר למשפחה שאליה השתייכו, היתה  מקושרת לצריכה גבוהה יותר של ירקות, דגים, ביצים ופירות, ולהפחתת הצריכה של מתוקים, משקאות קלים ובשר. זאת בהשוואה לתזונה של הילדים בבית הספר או עם המשפחה במסעדות.

מחקר זה מראה באופן חד משמעי כי גם אם כל אחד מגיע עם אג’נדה אחרת לשולחן האוכל, עדיף לעשות זאת בבית ביחד. כך תוכלו להשפיע זה על זה ועל הדרך גם ליהנות מהחברה.

מאמרים שיכולים לעניין אותך

תפריט נגישות

X