עונת מעבר וההשפעות על התזונה
הקיץ מסתיים ומתחילים להרגיש שינוי במזג האוויר. הרוחות הקלילות שמבשרות את בוא הסתיו היא קשה לגוף האדם, המעבר מחום היום לקרירות בשעות הערב ואיתם השינוי בלבוש מקליל לכבד יותר המהווה מבחינה נפשית הסתגרות בתוך עצמנו.
לכן, עם בוא העונה החורפית של השנה, רבים מאיתנו נוטים לשינויים בהרגלי התזונה, עוברים מקור לחום. אצל רובנו יש נטייה לעלייה של 2-3 ק”ג המיוחסת לדבר שבשגרה, עקב ההשפעה הישירה של העונה ועל הירידה ברמת הפעילות הגופנית היום יומית וכמובן עלייה בכמות המזון שאנו צורכים.
בתקופת הסתיו הכל משתנה, הימים מתקצרים, הלבוש יותר חם, האוויר יותר קר, וכל ההרגשות האלו נותנים לנו הרגשה של חיפוש החום הביתי.
כדי להתחמם בבית אנו מבשלים מאכלים חמים יותר וזה מתבטא במרקים, בקדירות ובאוכל “כבד” יותר ובהתאם גם תיבול המזון משתנה עקב רצון לחמם את גופינו.דרכו הטבעית של הגוף, שמתחיל לצבור שכבות שומן שמגינות עלינו מפני הקור שקשה לנו אח”כ להשיל מאיתנו את הקילוגרמים המיותרים. גם המוח עובר שינוי בעקבות שינוי מזג האוויר. אור השמש המשפיע על הפרשת הורמון הסרוטונין שאחראי על מצב הרוח ועל תחושת ההנאה והשובע כאשר הוא פוחת בתקופה זו יש שינוי גם במצבי הרוח.
עם תום הקיץ הגוף דורש יותר פחמימות והדרך להימנע מ”אכילת יתר” של פחמימות היא פשוט לבחור בפחמימות מלאות שאינן מתעכלות במהירות. כך “מרווחים” יותר: הגוף משקיע יותר אנרגיה בפירוק ובעיכול הפחמימות, הסוכר משתחרר בגוף לאט כך שאין רצון ל”אכול יותר” בנוסף, קיימת הפרשה מתמדת של אינסולין, המעבירה אספקה רצופה של סרוטונין למוח.
פחמימות מלאות מצוינות בדגנים כגון: אורז מלא, קינואה וכוסמת.
לעיתים בתקופת המעבר אנו שוכחים למה באמת הגוף זקוק. מאחר ואנו חשים פחות צמא אנו עלולים להתייבש מבלי להרגיש.
לכן, עלינו להקפיד על שתיים מרובה גם בתקופת עונת המעבר.
בנוסף, פירות החורף מתחילים לנצנץ בשווקים בצבעי הכתום, צהוב ואיתם הוויטמינים שהגוף זקוק להם בתקופת המעבר כגון: ויטמין C, כמובן שלא נשכח מקורות נוספים של ויטמינים שתורמים לחיזוק הגוף כגון: ויטמין D שמחזק את עצמות הגוף.
הגשמים ומזג האוויר הלא יציב, מביאים אותנו לחפש את הדרכים לחיזוק הגוף אשר מתבטא באכילה לעיתים לא מבוקרת (נשנושים וכד’) ולכן אנו צריכים לשמור על איזון קלורי.
חוסר האיזון הקלורי מתבטא עקב היותנו פחות “פעלתנים”, חסרי פעילות גופנית בתקופה הזאת של השנה. ולכן, צריכת האוכל תופסת מקום מרכזי בחיינו. בתקופה זו רצוי להקפיד על אכילה מרובה של ירקות מבושלים בתפריט היומי , שהינם בעלי ערך קלורי נמוך וניתן לאכול מהם בשפע יחסית, כגון: דלעת, דלורית, קישואים, גזר, כרוב, ברוקולי וכרובית.
כמו-כן , צריכת פירות וירקות טריים העשירים בויטמינים ומינרלים, וצריכתם חשובה ביותר הם נועדו לחיזוק הגוף. ודווקא בעונת החורף, בה הנטייה הטבעית של הגוף היא להתקררויות, שפעות, אלרגיות וחולשות צריכתם חשובה ביותר. על כן, הפתרון הוא בהוצאת מאכלים אלו אל מחוץ לטמפרטורת המקרר כשלוש שעות לפני האכילה וניתן אף למשך כל היום, דבר שיזמין יותר את גופנו לצרוך מזונות אלו.
המזונות המתאימים לעונת הסתיו מחולקת לפי הקטגוריות הבאות:
- סלטים טריים
- ירקות מוקפצים
- אנטיפסטי וירקות קלויים
- מרקים קלים
- תבלינים חריפים שמחממים את הגוף
- חליטות תה המשפרות אף את מצב הרוח.
אם נקפיד על תזונה נכונה גם בחורף נוכל לשמור על איזון קלורי וכמובן הקפדה על פעילות גופנית כדרך לשריפת קלוריות ולחימום הגוף .
תכנון נכון של שעות היממה, הערכות עם מאכלים נכונים, שילוב הספורט יכולים למנוע את אותה עלייה מיותרת של מספר הקילוגרמים, לשמור על בריאות הגוף והנפש ולהעניק תחושת חיוניות גם בעונת המעבר.
“בסתיו מעטים הם מותרי הגוף, כי הקור מקפיאם.ובקיץ רבים הם כי החום ממיסם” (הרמב”ם)
מחלקת הדיאטה סטודיו C