פוריות האשה

שנות הפוריות של האישה סובבות סביב המחזור החודשי, המתחדש לרוב כל 28 יום ומושפע משינויים בהפרשת הורמונים במערכת הפיזיולוגית. תחילתו של המחזור בהשלת רירית הרחם, הבא לידי ביטוי בדימום (וסת), אשר נמשך כ- 5 ימים. בשלב זה ועד ליום הביוץ, מתפתחים זקיקים בשחלות והרחם מתעבה. בשלב הביוץ, משתחררת ביצית אחת או יותר מהשחלה ו”נדחפת” לעבר החצוצרה. במידה ולא היתה הפריה, הרחם, שהכינה עצמה לקליטת עובר, משילה את הרירית וכך נוצר מחזור חדש.

הביוץ הינו נקודת השיא במחזור הנשי, הבא לידי ביטוי פיזי ונפשי של פוריות, יצירתיות, אנרגטיות וחיוניות. כאמור, במהלך הביוץ, מבשילה ביצית, משתחררת מהזקיק בשחלה ונעה אל החצוצרה לקראת מפגש עם זרע, הפריה וכתוצאה מכך – הריון. נשמע פשוט וטבעי לגמרי, אלא שמחקרים בינלאומיים, שבוצעו בשנים האחרונות, בעולם המערבי, מעלים נתונים מדאיגים, אודות מגמת ירידה בפריון ועלייה בטיפולי ההפריה החוץ גופית.

בישראל, כ- 15% מהזוגות הנשואים סובלים מבעיות פוריות. כ – 50% מבעיות הפוריות בנשים מיוחסות לבעיות שונות הקשורות לביוץ.
אז מהיכן נובעים הקשיים הללו, איתם מתמודדת החברה המערבית בעידן המודרני?
מחקרים שבוצעו בעשור האחרון מצביעים על קשר ישיר בין תהליך תקין של ביוץ בפרט ופריון בכלל ובין אורח החיים שאנו מקיימים. אמנם, ישנם גורמים גנטיים וסביבתיים להם השפעה מרובה על הפריון אך נמצא כי גם לאורח החיים ישנה השפעה משמעותית על הפוריות. בעולם המודרני אנו חשופים למפגעים הולכים וגדלים של זיהום אוויר, חומרי הדברה וכימיקלים. בנוסף, קצב החיים המהיר, מייצר מתח, לחץ ועצבנות, תוך אימוץ הרגלי תזונה לקויים ומיעוט בפעילות גופנית.

בראש ובראשונה, ישנה חשיבות מרבית בהקפדה על תזונה נכונה, שמאפשרת שמירה על האיזון ההורמונאלי. יש להקפיד על צריכה נכונה של מזון שמכיל רכיבים תזונתיים, המהווים יסוד לתהליכים המתרחשים בתאי הגוף ובפרט לתהליכי רבייה תקינים, כפי שיפורט להלן.

לפחמימות תפקיד חשוב באספקת אנרגיה לתפקודם של השרירים, המוח ולפעילות ההורמונאלית. מומלץ לצרוך פחמימות מורכבות, עתירות סיבים תזונתיים בעלות ערך גליקמי נמוך. צריכה מוגברת של פחמימות פשוטות, מעלה את רמות הסוכר והאינסולין בדם, דבר המשפיע לרעה על המאזן ההורמונאלי ועלול לפגוע בביוץ. שילוב של דגנים מלאים, אורז מלא, לחם מלא, תירס, קטניות וירקות ירוקים, המהווים מקורות טובים לפחמימות מורכבות, יכול לסייע ולשפר את הסיכוי להרות.

גם לשומנים תפקיד חשוב בהיותם מקורות אנרגיה ומהווים את אבני הבניין של ההורמונים ומעטפות התאים, בעלי חשיבות בתהליכי הפריון. במחקרים אחרונים נמצא כי צריכת שומני טרנס ושומנים מוקשים, המצויים בחלק מהמרגרינות, גלידות, עוגיות ובחלק ממוצרי המזון המתועשים, עלולה להזיק לתהליך הביוץ וקשורה לקשיי פריון. יש להימנע מהם ובמקומם לצרוך מזון עם מקורות שומן בלתי רווים המצויים, בין היתר, בשמן זית, אבוקדו, שקדים ואגוזים. מומלץ גם לצרוך חומצות שומן מסוג אומגה 3, המצויות בדגי ברכה ישראלים או באמצעות קפסולה, ותורמות לעליה בזרימת הדם ברחם ושיפור הפעילות ההורמונאלית.

רכיב תזונתי חשוב נוסף הינו החלבון, והוא קשור לתהליכי בנייה, שימור וגדילה של תאי הגוף, באמצעות חומצות אמינו. חוסר תזונתי של חלבון, עלול להביא לעייפות, לפגיעה בהתפתחות, לפגיעה במערכת החיסון, לייצר עמידות לאינסולין ולהביא לאי סדירות הורמונאלית. צריכת חלבון דווקא מהחי ולא מהצומח יכולה לתרום להורדת הסיכון לבעיית פוריות. במחקר שפורסם במרץ בכתב העת המדעי, American Journal of Obstrics and Gyncology , שבדק צריכת מזון בקרב 18,555 נשים נשואות, ללא בעיות פוריות, שהיו מעוניינות להיכנס להריון, נמצא כי נשים שצרכו יותר חלבון מהצומח – קטניות – אפונה, עדשים, חומוס, פול,הסיכוי לבעיות פוריות היה קטן יותר.

הקפדה על תזונה מאוזנת הינה בעלת השלכה ישירה על תפקוד הגוף והתהליכים המתרחשים בו ותורמת להגעה ולשמירה על משקל הגוף הרצוי. למשקל הגוף השפעה ישירה על הפעילות ההורמונאלית של האישה, על תהליכי הפריון ועל הסיכוי להרות. עודף וחוסר משקל עלולים לשבש את המחזור הנשי. מחקרים שנעשו בתחום הראו כי עליה מתונה במשקל במצבי רזון וירידה מתונה במשקל במצבי השמנה, של כ- 15%, תורמים להסדרת המחזור, הסדרת התהליכים ההורמונאליים ולשיפור בסיכוי להרות.

על מנת לסייע לתקינות המחזור החודשי ולתהליך הביוץ, יש להימנע מעישון, משתיית אלכוהול, מצריכת קפאין, סוכרים, ממתקים ומיצים ממותקים, להימנע מדיאטות כאסח למיניהן ומניהול אורח חיים לחוץ ועצבני. בכדי להגדיל את הסיכוי להרות יש להקפיד על תזונה נכונה ובנוסף, מומלץ לבצע בדיקות דם כדי לבדוק מחסור בברזל, בויטמינים ובמינרלים ובמידת הצורך לקבל אותם כתוספי מזון, להקפיד על שתייה מרובה של מים, על ביצוע פעילות גופנית מתונה וקבועה, לשאוף להגיע למשקל הגוף התקין ולהקפיד על שינה של כ- 7 שעות בלילה.

אמנם החיים בעידן המודרני מציבים בפנינו אתגרים רבים בתחומים שונים ובעיקר בתחום הפוריות הנשית, שלא היו קיימים עד כה, אך דווקא בשל כך עלינו להיות מודעים לסביבתנו ולקיים אורח חיים בריא, תוך הקפדה על תזונה נכונה, על פעילות גופנית והפגת מתחים.
שמירה על בריאות גופנו והקניית הרגלים נכונים, יתרמו לתהליכים ההורמונאליים והפיזיולוגיים הטבעיים של גופנו. גם במידה ונדרשת התערבות גניקולוגית חיצונית של טיפולי הפריה שונים, שמירה על העקרונות הבריאותיים יתרמו להצלחתם.

המאמר נכתב על ידי מיכל גרשוביץ ואיילת נדיב, דיאטניות קליניות, מנהלות מקצועיות, מחלקת דיאטה, רשת סטודיו C.

מאמרים שיכולים לעניין אותך

תפריט נגישות

X