10 טיפים לתזונה מותאמת בקיץ
נגה סנדלון ואיילת נדיב , מנהלות מחלקת דיאטה סטודיו סי
המזונות הבריאים ביותר הם עונתיים. גינת ירק בחורף תתן יבול שונה בקיץ שטוף שמש. למעשה, העונות הן מקור גיוון טבע, עד כדי כך שחוקרים ביפן מצאו הבדלים כפולים ומשולשים בתכולת ויטמין C בתרד בין הקיץ לחורף.
מבחינה תזונתית, הקיץ מסמל עבורנו את המעבר ממזונות כבדים המצריכים עיכול ארוך למזונות קלים יותר, כגון מוצרי חלב, פשטידות, פסטות, ירקות ופירות. השינוי מתבטא בסוג המזון וגם באופן ההכנה. בקיץ קיימת נטייה מובהקת למזונות הדורשים זמן הכנה קצר יחסית – אידוי, הקפצה, צלייה או אפילו ללא כל בישול, טרי-טרי!
ריכזנו עבורך 10 טיפים לתזונה מותאמת בקיץ
- לעוסקים בפעילות גופנית אינטנסיבית, שגורמת להזעה רבה לאחר הפעילות, מומלצת ארוחה מקררת מאשר ארוחה מחממת, בכדי לסייע לגוף לצנן את עצמו, ולהחזיר את מערכות הגוף לפעילות רגילה.
- מומלץ להשתמש בתבלינים על בסיס לימון, לואיזה, פטרוזיליה ונענע. הנענע, המאפשרת שמירה על רעננות יכולה להגיע באינספור וריאציות: עם פסטות, בתוך שייקים, בסלטים וביוגורט עם מלפפונים
- פירות – פירות אוהבים להבשיל בטמפרטורת החדר ושמירתם בקירור משפיעה על הטעם ועל הארומה (גם של עגבניות), ברגע שהפרי בשל ההתדרדרות קצרה, במיוחד באקלים החם שלנו . הבשלת-יתר מורידה את כמות הוויטמין C וגורמת לאובדן ערך תזונתי. לכן כדאי לשמור פירות במקרר (מלבד בננות), על מנת להאט את תהליך הריקבון.
- מיצי פירות- מומלץ לצרוך פירות וירקות מחמישה צבעים שונים מדי יום. הפירות דורשים מהגוף אנרגיה לעיכול ומכילים סיבים תזונתיים. העדיפו פירות בצורתם הטבעית על פני מיצי פירות המכילים סוכר וכמות ויטמינים נמוכה משמעותית, בהשוואה לפירות..
- ירקות – עדיף לצרוך ירקות טריים שלמים תוך 3 ימים, אך ניתן לשמור אותם עד 5 ימים במקרר. המדד לבדיקת תקינותם של פירות וירקות הינו שינוי צבע הקליפה אשר עלול להצביע על הימצאות חומרים רעילים. למשל, צבע ירוק שמתפתח על הקליפה של תפוחי אדמה מעיד על נוכחות חומר רעיל בשם סולנין (solanine).
- השתמשו בשיטות בישול בריאות (בישול בסיר, בתנור, אידוי, הקפצה) ולא בטיגון.
- הקפידו על אכילה מסודרת כל 3-4 שעות. מומלץ מאוד להישאר במרחב בין שובע נעים לרעב נסבל.
- בקיץ, הקפידו על שתייה מרובה, לפחות 10 כוסות ביום.
- כדאי לשים לב שהאוכל אינו נובע מצורך רגשי, אלא באמת ממקום של רעב.
- לקרם ההגנה אין תחליף, אולם לאחרונה פורסמו מספר מחקרים, בעיקר באזורים שבהם רמת סרטן העור גבוהה (כדוגמת אוסטרליה), בנושא תרומתם של מזונות ודיאטות מסוגים מסוימים לבריאות העור. נמצא כי דיאטות עשירות בירקות בעלי עלים ירוקים (שעועית ירוקה, אפונת גינה, תרד, אספרגוס וכו’) מפחיתות את הסיכון לחלות במחלות עור.