הירשמו עכשיו למועדון הלקוחות שלנו וקבלו הנחות וגישה למבצעים מיוחדים

סובלות מהתסמונת הקדם-וסתית? יש מה לעשות!

סובלות מ-PMS? יש מה לעשות!

עייפות, עצבנות, רעב מוגבר, כאב ועלייה במשקל הם רק חלק מהסימפטומים של התסמונת הקדם-וסתית * למה זה קורה ומה אפשר לעשות כדי לסבול פחות? שני ששון, דיאטנית קלינית ברשת סטודיו סי, עם התשובות

נשים ונערות רבות סובלות מתסמונת קדם-וסתית ((PMS הבאה לידי ביטוי בתחושות כמו עצבנות, עייפות, נפיחות, כאבים ותיאבון מוגבר.

תסמונת זו מתרחשת לרוב כ-14-3 ימים לפני הופעת הווסת בשל שינויים במאזן ההורמונלי בגוף.

התסמונת הקדם וסתית היא חלק מחייהן של כ-90-80 אחוז מהנשים בגיל הפריון ברחבי העולם. עם זאת, התופעות שונות בין אישה לאישה וכך גם מידת חומרתן. למעשה, חמישה אחוזים מהנשים שסובלות מהתסמונת חוות סימפטומים כה קשים, הבאים לידי ביטוי, בין השאר, באי יכולת לתפקד בעבודה או בצורך לשנות את הפעולות היומיומיות בגלל הכאבים.

לא הרבה ידוע לגבי התורשה של התסמונת הקדם-וסתית, אך יש עדויות כי מדובר בנטייה גנטית. מסקרים שבהם השתתפו נערות שחוות תסמונת קדם-וסתית עלה כי 70 אחוז מהן היו בנות לאמהות שחוו סימפטומים דומים, בעוד 63 אחוז מהבנות שלא סבלו מהתסמונת היו בנות לאמהות שגם הן אינן חוות את הסימפטומים.

מה מאפיין את התסמונת הקדם-וסתית?

  • נפיחות מוגברת המורגשת בעיקר באזור הבטן.
  • כאב בחזה וגודש בעקבות הצטברות נוזלים בגוף.
  • הופעת פצעי בגרות.
  • אי נוחות בבטן ולעיתים גם עצירות או שלשולים.
  • כאבי ראש.
  • שינויים עזים בתיאבון המלווים בחשקים ספציפיים.
  • עלייה במשקל.

 למה זה קורה?

השינויים ההורמונליים שנשים ונערות חוות במהלך החודש בתקופת הפריון ושינויים במוליכים עצביים נוספים, משפיעים על ההתנהלות שלנו במהלך הווסת ולפניה.

האסטרוגן והפרוגסטרון הם שני הורמוני מפתח בשינויים אלו, ונמצא כי אסטרוגן, שרמתו גבוהה לפני הביוץ, מוריד את תחושת התיאבון. לפני הגעת הווסת, כשרמת האסטרוגן יורדת, תחושו יותר רעב באופן משמעותי. בנוסף לתיאבון שהולך וגובר, במהלך התקופה הקדם-וסתית הגוף אוגר נוזלים ומלחים וממעיט במתן שתן. בעקבות אגירת הנוזלים והירידה בריכוז הסוכר בדם, מתעורר דחף מוגבר לצרוך דברי מתיקה.

כל אלו גורמים לעלייה זמנית במשקל של כ-1.5 ק”ג עד כ-3 ק”ג.

כדי שהעלייה במשקל תהיה זמנית, יש להקפיד על הכללים הבאים:

  • הימנעו משקילות בימים שלפני הווסת. שקילה זו מיותרת משתי סיבות עיקריות. ראשית, היא אינה מייצגת את המשקל האמיתי כי הגוף צבר נוזלים שגרמו לעלייה במשקל. שנית, העלייה לכאורה במשקל תגרום לתחושות דכדוך ותסכול מיותרות.
  • איכלו שלוש ארוחות עיקריות ושלוש ארוחות ביניים. שימו לב שאתן חשות שובע ולא “מפוצצות” לאחר הארוחה. תחושת השובע גם תפחית את הצורך לנשנש ולאכול דברי מתיקה.
  • הימנעו מצריכת מזונות מלוחים מאוד כמו חטיפים, מלח שולחן המוסף במזון, פסטרמות ועוד. אכילה מרובה של מלח מגבירה את אגירת הנוזלים בגוף.
  • פרגנו לעצמכן דבר מתיקה אחד ביום שבא לכן והימנעו מנשנושים לאורך כל היום. העדיפו פירות בחודשי הקיץ על פני ממתק, אך גם אותם הגבילו לכמות של 3-2 ביום.
  • היו פעילות: פעילות גופנית תורמת לתחושה החיובית הכללית, מעלה את החיוניות ומורידה את תחושת הדכדוך שמתלווה לתסמונת הקדם-וסתית. נוסף על היתרונות האלו, הספורט כמובן מסייע לשמירה על משקל מאוזן לאורך זמן.
  • למרות שלא הכל בראש וקיים ביסוס מדעי לתחושות שנשים חוות במהלך התקופה הקדם-וסתית, נסו לתרגל גם טכניקות הרגעה. תרגלו נשימות, יוגה, פילאטיס או מדיטציה ובכך תוכלו לעזור לעצמכן לעבור את התקופה הלא נעימה.

מתי הסימפטומים של התסמונת הקדם-וסתית נחלשים?

התופעות הלא נעימות שבתקופה שלפני הווסת עשויות להיחלש בתקופות שונות כמו בגיל המעבר. עם זאת, נשים בגיל המעבר שנוטלות תרופות המכילות הורמונים, עשויות במקרים מסוימים לחוות גם הן סימפטומים של התסמונת הקדם-וסתית. גם בהיריון הסימפטומים פוחתים, אך לאחר הלידה – הם צפויים לחזור.

בשורה התחתונה: התסמונת הקדם-וסתית עשויה לשבש את מהלך חייכן, אבל ככל שתהיו יותר מודעות לתסמינים ותנסו להקל על עצמכן בדרכים שונות, כך תסייעו לעצמכן לעבור את התקופה הזאת בחודש באופן קצת יותר סביר.

מאמרים שיכולים לעניין אותך

תפריט נגישות

X