בישול בריא
איך להפחית את כמות השמן בתפריט?
קיימת כיום תמימות דעים בקרב דיאטנים ורופאים בקשר שבין הרגלי התזונה בתקופת הילדות לבין הסיכון לחלות במחלות כרוניות בשלבים מאוחרים יותר של החיים.
על מנת להפחית את הסיכון להתפתחות המחלות ההמלצה הינה להוריד את כמות סך השומן, השומן הרווי והכולסטרול בתפריט היומי. חשוב להדגיש כי המלצה זו אינה תקפה לפעוטות עד גיל שנתיים. קצב הצמיחה וההתפתחות המואצים עד גיל שנתיים מצריכים תזונה עשירה באנרגיה.
במאמר זה נתמקד בהמלצות איך להפחית או להחליף את סך השמן בתפריט
- יש להעדיף שימוש בצורות בישול בריאות יותר: אידוי, אפייה, גריל, הרתחה. במידה ויש צורך בטיגון ניתן להשתמש בספריי שמן או במברשת לשימון במקום לשפוך שמן ישר אל המחבת. העדיפו שימוש בסירים מיוחדים שהאוכל לא נדבק אליהם.
- רצוי להעדיף שומנים ממקורות לא מעובדים, להמעיט בצריכת שומן רווי ולהעדיף מקורות שומן כמו: שמני אגוזים, שמני זרעים, שמן קנולה, שמן זית ועוד.
- להפחתת השומן הרווי במתכון מבלי לפגום בטעמו – צמצמו את כמות השומן ב-1/4 או ב-1/3 מן הכמות המומלצת.
- שנו מתכונים בהם יש צורך בחמאה והחליפו אותם בשמן זית או טחינה גולמית.
- ניתן להחליף שימוש בבצק עלים בבצק פילו.
- ניתן להחליף את מרכיב המיונז במתכון – ביוגורט ביו (בארוחה חלבית) או במיונז 5% שומן (בארוחה בשרית.(
- במקום שימוש ב שמנת חמוצה או גבינת שמנת – ניתן לבחור בשמנת 9% שומן, או להחליף אותה חלקית ביוגורט (כדי למנוע היפרדות בבישול יש לערבב כוס יוגורט עם כף קמח,(
או להמיר את גבינת השמנת בגבינת שמנת 5% שומן. - חשוב להסיר את השומן – ניתן לבקש מהקצב להסיר את השומן הגלוי לעין. מהעוף – להסיר את העור, כמובן בטרם הבישול.