חלב הינו מזון לילדים אך מבוגרים לא צריכים לצרוך אותו
חלב הינו מזון המכיל כמות גדולה של חלבון, סידן, ויטמיני A,D,E . סידן הינו מינרל חשוב בכל שלב בחיים לחיזוק העצמות והשיניים. סידן נמצא במוצרי החלב בכמות גדולה אך גם במזונות מהצומח כמו ירקות ודגנים מלאים. אך בירקות ובדגנים ישנם גם סיבים המפריעים לספיגת הסידן ולכן ספיגתו יעילה יותר כאשר מקורו ממוצרי החלב.
חלב מגביר ייצור ליחה אין הוכחה מדעית למיתוס בדבר הקשר בין צריכת חלב ומוצריו לבין מחלות דרכי הנשימה כמו נזלת ואסטמה. במחקרים שונים תופעות במערכת הנשימה נצפו רק בקרב אנשים שנמצאו כאלרגניים לחלבון חלב. תופעות אלה הפסיקו מיידית עם הפסקת הצריכה.
חלב עלול לגרום ליצירת אבנים בכליות
מזונות עשירים בסידן כמו חלב ומוצרי חלב מגינים בפני היווצרות אבנים בכליות. כאשר שותים חלב יחד עם מזונות המכילים אוקסלאטים :תרד, ירקות בעלי עלים ירוקים כהים, אגוזים, בוטנים, תותים, קקאו, שוקולד, בטטות, סובין ונבט חיטה, חצילים, פלפל ירוק וענבים אדומים, הסידן בחלב קושר את האוקסלאטים ומונע מהם להיספג. כתוצאה מכך פוחת הסיכון להיווצרות אבני סידן – אוקסלאט.
אנשים בעלי רגישות ללקטוז צריכים להימנע ממוצרי חלב
ישנם רמות של רגישות לסוכר החלב. ישנם אנשים שלא יכולים לעכל אפילו טיפה של לקטוז וישנם אנשים היכולים לעכל כמות מסוימת של לקטוז במיוחד עם נאכלת בליווי מזונות נוספים. כמות הלקטוז משתנה בין מוצרי החלב השונים ונמצאת בכמות קטנה מאוד בגבינות קשות, חמאה וגבינות שעברו תהליך הבשלה (ברי, רוקפור..) לכן על כל אחד מומלץ לבדוק מה סף הרגישות שלו כיוון שמוצרי החלב הינם מקור חשוב לסידן.
אנשים בעלי רגישות ללקטוז יכולים לצרוך מוצרים מחלב עיזים
חלב בקר, עיזים וצאן מכילים כמויות זהות של לקטוז ולכן לאנשים בעלי רגישות ללקטוז מומלץ להימנע מחלב וגבינות רכות מכל סוגי הבקר והצאן.
בזמן שלשול יש להימנע ממוצרי חלב
על פי הנחיות משרד הבריאות האמריקאי לאחר שלשול רצוי לחזור מיידית לאכילה רגילה, כולל מוצרי חלב. רק בשלשולים ממושכים (למעלה מ-7 ימים) קיימת אפשרות שהנזק במעי כולל פגיעה בלקטאז במידה המחייבת הפסקת צריכת חלב. מחקרים מראים שאכילת מוצרי חלב מותססים המכילים חיידקים פרוביוטיים כגון יוגורט BIO, בזמן שלשול מקצרת את משכו ומורידה את חומרת הסימפטומים.